BEN JIJ ALTIJD (TE) KRITISCH VOOR JEZELF? HIER VIND JE 4 MANIEREN OM MEER ZELFLIEFDE TE ONTWIKKELEN:

Ben jij ook altijd streng voor jezelf? Vind je dat anderen het altijd beter doen dan jijzelf? En zou je dit willen veranderen? Begin dan vandaag nog met deze 4 tips waardoor je direct minder kritisch en met meer zelfliefde naar jezelf gaat kijken:

  1. Leer ‘nee’ zeggen. Elke keer als je ‘nee’ zegt tegen een ander, zeg je ‘ja’ tegen jezelf. Als je geen zin hebt in dat feestje, als je niet mee wil winkelen, als je te druk bent om te koken: zeg gewoon eens ‘nee’. En nee, je bent dan niet onaardig voor anderen, maar juist aardig voor jezélf. Je zal zien dat de eerst paar keer ‘nee’ zeggen heel spannend kunnen zijn, maar je zal verbaasd zijn over hoe makkelijk mensen jouw ‘nee’ accepteren. Probeer het maar eens!
  2. Accepteer dat je fouten maakt. Ook jij. Niemand is perfect, ook jij niet. Sta jezelf daarom toe om fouten te maken, zowel op je werk, alsook privé. Zodra je van jezelf best eens een steekje mag laten vallen, zal je zien dat je veel meer ontspannen bent en bovendien sneller over een foutje heenstapt. Want je haalt hiermee de ‘straf’ die je jezelf oplegt voor de gemaakte fouten direct weer weg. Niks mis mee, foutjes maken.
  3. Communiceer met jezelf. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar het is juist de beste manier om goed voor jezelf te zorgen. Jij bent namelijk de enige persoon die precies weet wat jij nodig hebt. Blijf dus gedurende de hele dag in nauw contact met jezelf en stel jezelf regelmatig de vraag hoe het met je gaat en waar je behoefte aan hebt. Je lichaam is hierbij een goede raadgever. Luister naar de behoeften die je hebt. Heb je dorst? Drink dan wat. Ben je moe? Rust eventjes uit. Voel je dat een persoon teveel energie van je vraagt? Gun jezelf dan wat afstand. Als je jezelf aanleert om jezelf op deze manier gedurende de hele dag serieus te nemen, wordt het een tweede (of zelfs eerste) natuur om goed voor jezelf te zorgen.
  4. Stop met jezelf te vergelijken met anderen. Vandaag nog. Er is een oud gezegde dat het heel mooi verwoordt: ‘zodra we onszelf gaan vergelijken met anderen, worden we of verbitterd of ijdel’. En dat is de spijker op zijn kop. Bij vergelijken ga je jezelf namelijk altijd beter of slechter voelen dan de ander. Volkomen onterecht, want we zijn nu eenmaal allemaal anders. Dat is juist de charme van de mensheid. Omarm dus alle verschillen en bewonder anderen voor wie zij zijn en bewonder ook jezelf voor wie jij bent: namelijk een uniek mens dat goed genoeg is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.